Behangklare wanden……en nu?!?!

Als u een nieuwbouwwoning heeft gekocht of in de nabije toekomst van plan bent dit te doen. Dan wordt u geconfronteerd met allemaal keuzes; badkamer, toilet, wel of geen uitbouw, dakramen, wandcontactdozen…teveel om op te noemen. Vaak wordt de eindafwerking van de wanden vergeten of er wordt heel simpel over gedacht “even de muren sausen en klaar zijn de wanden”. Echter komt u dan bij oplevering vaak tot de conclusie dat de ondergronden niet geschikt zijn om deze af te werken met saus en het proces na oplevering alleen maar meer vertraging oploopt. Het loont dus om eens kritisch te kijken naar de staat van ondergrond bij oplevering en wat de mogelijkheden hiermee zijn. Beslis welke eindafwerking je op de wanden wilt en dan kan snel bepaald worden of de ondergrond hiervoor geschikt is.
 
Het kenmerk van behangklare wanden is dat deze, zoals de naam het al zegt, kunnen worden voorzien van behang. Hierbij dient wel de kanttekening gemaakt te worden dat niet alle types en soorten behang direct kunnen worden aangebracht. De volgende vuistregel dient hierbij in acht genomen te worden; “hoe dunner en gladder het behang, hoe strakker en gladder de ondergronden dienen te zijn.” Hieronder treft u enkele foto’s aan van behangklare wanden.

Belangrijk om te weten is dat als de wanden behangklaar zijn, deze nog niet geschikt zijn om direct te sausen. Hiervoor gebruiken we de term sausklaar.
 
Sausklare wanden
 
Om wanden goed te kunnen sausen moet deze aan specifieke voorwaarden voldoen.
 
-          De wanden dienen egaal van kleur en zuiging te zijn.
-          Er mogen geen ongelijkheden meer in de wand zitten.
 
Bij het sausklaar maken worden de wanden voorzien van een filmlaag tot maximaal 3mm. Deze wanden zijn vervolgens in een kort tijdsbestek af te sausen. Hieronder treft u beeldmateriaal van van sausklare wanden.


Overige afwerkmogelijkheden

Indien u er niet voor kiest te gaan behangen, maar ook geen glad pleisterwerk wenst, zijn er tal van andere mogelijkheden:
 
Spuitwerk
Standaard spuitwerk
Briljant spuitwerk
Diamant spuitwerk

Stucwerk
Sierpleister?
Marmerpleister?
Betonlook?
Schuurwerk?
Leempleister?
Badkamerpleister

Weefsel
Glasweefsel
Glasvlies 
 
Lijstwerk & ornamenten

Voor de bovenstaande afwerkingen volstaat in de meeste gevallen een behangklare ondergrond. Ook hiervoor gaat op hoe gladder de afwerking, hoe strakker de ondergrond moet zijn.
 
Wilt u advies over de bij u af te werken ondergronden, neem dan gerust contact met ons op.